Setkání IDEA Europe v Praze
13.–16. října 2016

FOTOGALERIE

Ve dnech 13.–16. října 2016 hostily katedra výchovné dramatiky DAMU, Sdružení pro tvořivou dramatiku a NIPOS-ARTAMA setkání členů evropské sekce IDEA.

IDEA (International Drama/Theatre and Education Association) je mezinárodní organizace založená v červenci 1992 v Portu (Portugalsko). Sdružuje pedagogy dramatické výchovy, vedoucí dětských a mladých divadelních souborů a další odborníky a zájemce o drama a divadlo z více než 50 zemí světa. Jejími členy jsou převážně národní sdružení, která se zabývají vztahy mezi dramatem/divadlem a výchovou. Sdružení pro tvořivou dramatiku je řádným členem IDEA od roku 2001.

Evropští členové IDEA se již deset let scházejí pravidelně jednou ročně, pokaždé v jiné členské zemi. Před Prahou probíhala setkání například v Litvě, na Islandu, v Maďarsku, Turecku atd.

Pražské setkání bylo velmi početné, účastnilo se ho 34 lidí z 19 zemí. Mezi nimi byl i vzácný host, prezident světové IDEA Robin Pascoe. Setkání bylo naplánováno tak, aby se hosté mohli účastnit také programu přehlídky DVD, kterou organizují studenti KVD DAMU.

Kromě výměny novinek o situaci dramatické výchovy v různých zemích a organizace nadcházejících akcí IDEA, byly na setkání předneseny návrhy velmi zajímavých mezinárodních projektů a nových možností spolupráce mezi členskými organizacemi. V rámci setkání proběhly také dva workshopy. Islandská herečka a lektorka Ása Ragnarsdottir presentovala ukázku dramatu pro žáky prvního stupně základní školy na téma problematiky odpadu a dvě studentky z Amsterdamu Annette de Ruiter a Olga Kaat daly nahlédnout do způsobu práce na katedře Theatre in Education, Academy of Theatre and Dance (Amsterdam university of Art).

Setkání evropské sekce IDEA udržují povědomí o dramatické výchově v Evropě, jsou velmi inspirativní, přinášejí nové impulsy a nápady pro praktickou i organizační činnost, ale také vlévají účastníkům do žil odvahu a energii, kterou ve své práci potřebují. Pocit, že ve svých každodenních bojích nejsme sami, že naše cíle a myšlenky nejsou ojedinělé a že je někde blízko velká skupina lidí připravená k pomoci a podpoře, je snad tím největším přínosem těchto osobních setkání.